Het ontstaan van de rattery

Als beheerster van een kinderboerderij in Haarlem kwam ik met tamme ratten in aanraking, meestal gedumpte dieren of logédieren. Langzaam maar zeker wonnen zij mijn hart en veroverden een plaats bij mij thuis. In eerste instantie dacht ik dat het voor korte duur zou zijn, maar al snel ging ik mij meer en meer in ratten verdiepen.

Fokken is dan een, voor mij, logisch gevolg. Dus ook al heb ik al sinds 1992 ratten in huis, fokken doe ik pas sinds 1995 (tenminste thuis, op de kinderboerderij was ik er al een paar jaar mee bezig, maar dat telt niet). Rattery Blue Moon was geboren, het idee voor de naam “geleend” van een logo en de engelse uitdrukking “once in a blue moon”.

 

Even voorstellen

Wie ben ik? Ik ben Marina Terwijn,

geboren in 1960 en getrouwd met Joop. Wij hebben bewust geen kinderen, maar wel altijd dieren. Joop heeft het niet zo op mijn dieren, maar heeft er mee leren leven, zijn hobby is het echter niet. De rattery is gestart door Johanneke Hoogen Stoevenbeld (mijn, soort van, aangenomen dochter en vriendin, die ik al ken sinds ze nog een tiener was en op de kinderboerderij kwam helpen) en mijzelf

Johanneke is sinds eind 2006 haar eigen rattery gestart; rattery Black & Blue. (Tijdelijk gestopt)

Na heel wat samenwerking met andere rattery’s en pupillen of ratterypartners is het anno 2012 weer een rattery van slechts 1 persoon, mijzelf.

 

Waarom ik fok? Omdat ik het leuk vind. Het gepuzzel om de juiste combinatie te maken, met het gewenste resultaat, de spanning rondom de geboorte, het wachten tot de kleuren duidelijk te zien zijn en het vinden van nieuwe baasjes. Al de contacten eromheen, met andere fokkers en de mensen die rittens willen en het naar keuringen gaan (zelden met ratten), dat is de charme van het fokken voor mij.

 

Wat is er niet zo leuk aan?

Juist ook al die mail, er zitten best vervelende tussen soms. Ook begrijpen mensen vaak niet dat dit een hobby is, geen winkel waar je de hele dag mee bezig bent. Ik heb ook een man en familie/vrienden die mijn tijd en aandacht willen en ik heb ook een huis en een full-time baan. Vrije tijd is dus een kostbaar goed en niet iets dat ik alleen aan mail wil besteden, de ratten zijn dan toch belangrijker dan de nieuwe baasjes, men wil ze toch ook graag opgevoed krijgen.

 

Wat kun je verwachten bij deze rattery

 

Ratten zijn prachtdieren, zo brutaal en slim en toch zo aanhankelijk. Ze verdienen een leuk en actief leven, met voldoende leefruimte en maatjes om mee te spelen of gezellig mee te slapen.

Daarom zitten mijn ratten in groepen (zowel mannengroepen als vrouwengroepen), in ruime hokken, met grote loopmolens en klimmogelijkheden, slaapplankjes of hangmatten en ben ik zoveel mogelijk met ze bezig.

 

Rattery Blue Moon fokte voornamelijk blauwtinten en geel in diverse tekeningen, maar blauw is helaas wat tegengevallen, het is een raadsel, maar amerikaans blauw is mij niet vergunt, daar gebeurt altijd wat mee.. Omdat ik geen voorstander ben van inteelt (lijnenteelt) (hoewel ik begrip heb voor de argumenten om het wel te doen) fok ik met onverwante dieren, tenzij het echt niet anders kan. Kleur en karakter zijn belangrijk, maar ook hoe een rat er uit moet zien, dat we streven naar gezonde lang levende dieren lijkt me logisch. Met ratten die, tegen de tijd dat ze fokrijp zijn, niet voldoen aan mijn eisen wordt niet gefokt. Ze worden als huisdier gehouden, hier of bij een nieuw baasje.

Vrouwelijke ratten worden pas met 5-7 maanden, tot aan 10 maanden, voor het eerst ingezet voor de fok en mogen soms een tweede nestje, mannen mogen dekken rond het jaar of later (een enkele uitzondering daargelaten) tot ze oud zijn, maximaal 4x (de meeste krijgen maar 1 kans).

Ratten die hier ooit gekocht zijn, mogen teruggebracht worden indien nodig en mogelijk. Hieraan zijn meestal kosten verbonden!

Ik heb namelijk liever mijn dieren terug, zodat ik ze kan herplaatsen, dan dat ik niet meer weet waar ze heen zijn gegaan. Het is voor mij belangrijk om contact met de eigenaar te kunnen houden, dat is de enige manier om bij te houden hoe gezond de foklijn blijft.